Hoe instagram-achtige foto’s te maken in Adobe Lightroom 4


Before - After
Before - After

In deze tutorial zal ik kort toelichten hoe je het makkelijkste instagram-achtige foto’s kan maken in Lightroom 4. Ik zal echter niet pogen exacte kopies van de filters te maken, aangezien je dan beter je foto gewoon echt door instagram kan halen.

Waarom Lightroom (LR) en niet photoshop? Ten eerste omdat LR 4 slechts 130 euro kost en Photoshop 950. Ten tweede omdat het zoveel meer kan dan foto’s bewerken, ik baseer er mijn volledige workflow rond: Beheer, bewerking, export en upload. Ten derde omdat Lightroom een veel betere non-destructieve workflow bezit, maw alle bewerkingen die ik nu ga doen, kunnen nog achteraf aangepast worden.

Deze tutorial vereist een basiskennis van LR, nl importeren van foto’s en wat de verschillende modules betekenen. Ik zal echter veel met screenshots werken om alles zo duidelijk mogelijk te maken, ook voor beginners.

Stap 1: Crop naar een vierkant

Eénmaal de foto geimporteerd, is de eerste stap het formaat van de foto aanpassen, namelijk naar een vierkant croppen.

Hiervoor switchen we naar de Develop-module, waarin vanaf nu praktisch al het werk zal gedaan worden.

De Afbeelding bijsnijden
De afbeelding bijsnijden

Ga in de Crop-overlay-modus (shorcut R), het eerste symbooltje links onder het histogram. Het paneeltje eronder geeft nu alle opties weer. Zet Aspect op 1×1, je ziet direct een crop overlay verschijnen. Let erop dat het slotje ernaast aanstaat, dan kan je makkelijke deze crop aanpassen. Je kan nu de crop aanpassen naar eigen wens. Klik rechts onderaan de foto op “done”.

Stap 2: De kleurcorrecties.

Zoals eerder al aangehaald, wil ik hier niet een exacte kopie maken van een instagram-filter, daarom is hier het keywoord experimenteren. Ik ga kort even een aantal opties overlopen, maar dit is naar eigen smaak aan te passen.

Split toning
Split toning

 

Voor deze foto heb ik volgende instellingen gebruikt:

split-toning
split-toning

Eerst heb ik de tone-curve bovenaan naar bovengetrokken, waarna ik de highlights hiervan getemperd heb met de recovery slider (in Basic) naar 100 te brengen. Ik heb ook wat contrast en Blacks toegevoegd.

Het belangrijkste hier is echter de Split Toning. Hier kies je een tint (hue) voor de Highlights en één voor de Shadows (donkere partijen van je foto). Met de Saturation sliders zet je de aanwezigheid van deze kleuren. Met de balance slider kies je het overganspunt tussen highlights en shadows. Experimenteer hiermee. Hier kan je heel subtiele dingen mee doen, maar ook heel extreme.

Keer na de split toning nog even terug naar de andere tools, aangezien deze misschien nog getweaked moeten worden.

Stap 3: Finishing touches

Hier gaan we een border, een vignet  en een selectieve scherpte toevoegen. Dit doe ik met een aantal trucjes.

De Border maak ik met de Effects tool, waar je eigenlijk je vignetten mee maakt, maar met extreme settings kan je dit ook gebruiken om een witte of zwarte border mee te creëren.

Finishing Touches
Finishing Touches

De settings zie je in de screenshot hierboven bij Effects. Als je Amount op +100 zet, dan krijg je een witte ipv een zwarte border.

Het vignet maak ik met de Lens Corrections tool, aangezien ik het de echte vignet tool (Effects) al heb gebruikt om de border aan te maken. Deze tool dient eigenlijk om vignettering in je lens tegen te gaan, maar hier misbruik ik die om er juist te creëren.  Hier moet je dan ook negatieve waarden gebruiken.

De selectieve scherpte, die niet voor elke foto werkt, kan je toevoegen met een adjustment brush.

Selecteer de Brush (shortcut K), het icoontje rechtsonder het histogram, en set de Sharpness op -100, en exposure op 0. Met deze brush paint je de elementen die niet scherp mogen zijn weg. Eventueel maak je een tweede brush aan (de knop new, net onder het brush symbooltje), met een sharpness die positief ingesteld staat, om de delen die je wel scherp wil te benadrukken. Ook hier is experimenteren aangewezen.

Eindresultaat
Eindresultaat

Dit is zeker geen definitieve guide hoe je exact de instagram filter na moet maken, maar eerder een aantal richtingen waar je naartoe kan gaan. Het belangrijkste blijft: experimenteer.

 

Nog enkele links:

 

Een verdere guide om dmv photoshop en lightroom borders en frames te maken:  http://www.adobe.com/designcenter-archive/lightroom/articles/lir1at_borders_print.html

Instagram presets (prefab) voor Ligthroom 4:  http://www.caseymacphoto.com/lightroom-instagram-presets

Een Vorige blogpost met uitgebreide links naar videos over ligthroom: https://www.bertclaes.be/een-paar-tips-voor-de-nieuwe-adobe-photoshop-lightroom-4/