Online backup – het waarom en het hoe.

Back-up.

Een term die simpel lijkt, maar het allesbehalve is. Volgens Van Dale: “back-up (de; m; meervoud: back-ups(computer) (beveiligde) kopie van data; voorziening die het overneemt als een andere uitvalt”. Een volledige kopie dus van het origineel, dat in nood kan dienen om het origineel te vervangen. 

Wat betekent dit voor jou, als computer-gebruiker? Al de bestanden die op je computer staan, en die je dierbaar zijn, dit kan gaan van foto’s, e-mails, muziek, enz., kunnen eensklaps wegzijn als je harde schijf het begeeft. En spijtig genoeg is het zo dat het bij harde schijven geen kwestie is van óf die het opgeeft, maar wanneer. Dit kan in het begin van de levenscyclus zijn van de schijf (dan valt dit natuurlijk onder de garantie, maar de data erop valt niet onder deze garantie), maar evengoed na enkele jaren in dienst.

Een back-up in dit geval is een tweede (of zelfs derde) kopie van alle actuele gegevens op je pc (of smartphone of tablet). De nadruk ligt hier op kopie.

Wat is geen back-up?

Een externe harde schijf, waar je je foto’s op zet is niet per sé een back-up. Als je enkel je foto’s van je computer weghaalt (ze er dus niet laat op staan) naar een externe harde schijf, verplaats je het risico enkel naar die externe harde schijf. Daarbij komt dat een externe harde schijf iets minder betrouwbaar is dan een interne, omwille van enkele redenen: ze wordt wat ruwer behandelt, ze wordt vaak minder gebruikt (wat nefaster is voor de levensduur van een harde schijf) en er is meer elektronica die kan falen.

Een CD of DVD waar je je bestanden op hebt geschreven is ook niet zo een goed idee, aangezien de levensduur van die media heel afhankelijk is van de manier waarop je ze opbergt. Hebben ze teveel zonlicht, worden ze snel (na enkele jaren) onleesbaar. Ook is de opslagcapaciteit van deze media in vergelijking met harde schijven zeer klein (700 MB in het geval van Cd’s en ongeveer 5 GB in het geval van Dvd’s).

Een RAID(redundant array of disks)-set, waarin een extra interne harde schijf constant dezelfde gegevens, is ook geen back-up, in die zin dat als je een bestand wist, die ook wordt gewist op de andere schijf. Ook in het geval van virussen/malware is deze schijf waardeloos.

Online diensten zoals Dropbox, onedrive, google drive kunnen bijdragen aan je back-up, maar zijn te klein (meestal slechts enkele gigabytes) om hiervoor te dienen.

Wat is dan wel een back-up?

Enkele zaken op een rij zetten:

  • je back-up moet een volledige kopie zijn van al je bestanden die je niet wil verliezen
  • je back-up moet betrouwbaar genoeg zijn, of tijdig kunnen aangeven dat die gaat falen, zodat je een nieuwe kan maken
  • je back-up moet bruikbaar zijn in geval van nood, dus ook op een andere computer

Een externe schijf, die aan je dagelijks aan je pc hangt, en waarnaar al je bestanden  (automatisch) worden gekopiëerd, is een goede backup. Een verbetering van dit systeem is om ook een tweede externe schijf van dezelfde grootte, om te wisselen met de eerste elke andere dag, zodat in het ergste geval er 1 dag werk/data verloren is.

Vanaf het moment dat een van de harde schijven (intern of extern) het begeeft, moet je dan zo snel mogelijk een nieuwe kopie aanmaken, zodat er steeds op minimum 2 schijven een kopie van al je data staat.

Een ander alternatief is een online backup-dienst te gebruiken (al dan niet in combinatie met een externe harde schijf). Een van deze diensten, die ik persoonlijk gebruik en ook aanraad, is Backblaze (backblaze.com). Hier kan je voor 50 dollar per jaar (of 5 dollar per maand) al je data van je pc op back-uppen. Je installeert dan hun programma op je pc, die systematisch al je bestanden op hun servers versleuteld opslaat. Dit is onbeperkt in grootte, bij mij staat er hier bijvoorbeeld reeds anderhalve terabyte bij hen geback-upt.

Als je harde schijf dan uitvalt, kan je ofwel al je data van hen downloaden naar je nieuwe schijf, of zelfs (tegen betaling) op harde schijf naar je toe laten sturen.

Wanneer begin je met een back-up?

Liever gisteren dan morgen. Iedereen heeft wel data op zijn computer staan, die hij wil bijhouden, al zijn het familiefoto’s, belangrijke word-documenten of e-mails.

Als dit alles je chinees lijkt, geen probleem, contacteer me gerust en we komen samen er wel uit!