Schrijver van de week – Steven Moffat

Steven Moffat – CC – Picture by Craig Robins

Steven Moffat is eenvijftigjarige Britse schrijver, niet van romans, maar van tv-series.

Hij is het brein achter Coupling, Sherlock en hoofdschrijver van de nieuwe reeks van Doctor Who. Ook heeft hij mee geschreven aan de Kuifje film.

Een van zijn eerste reeksen was Joking Apart; een reeks die liep tussen 1993 en 1995, over een sitcom schrijver, wiens vrouw hem verliet. Aangezien Moffat’s vrouw hem zelf net had verlaten, had hij inspiratie genoeg.

Deze reeks had blijkbaar al snel een cult-status verworven. De DVD’s zijn er pas gekomen nadat een fan de rechten van de BBC had overgekocht.

 

 Coupling

Coupling

De volgende reeks die hij schreef was Coupling, die hier ook meerder malen is uitgezonden door de VRT.

Deze reeks werd dikwijls de Britse “Friends” genoemd, omdat het ook draait om een groep twintigers. Friends is echter veel braver dan deze typische Britse humor.

Deze reeks is zeker een aanrader, met geschifte personages zoals, begrippen als de “Giggle-loop” en de steeds vreemder wordende gedachten die het personage Jeff luidop spuit. Dat deze reeks dan ook meerdere prijzen won, is niet vreemd.

Steven Moffat heeft ook de onuitgezonden Amerikaanse piloot van Coupling geschreven, maar deze reeks is na vier episodes reeds afgevoerd. Moffat haalt als reden “ongeziene bemoeienis van de amerikaanse zender” aan.

Doctor Who

Een andere reeks waar hij meerdere episodes van geschreven heeft, is Doctor Who, de legendarische britse Sci-fi reeks. Deze reeks loopt al sinds de jaren zestig, maar is in 2005 hernomen. Hier is Moffat ondertussen de hoofdschrijver en creatief brein achter. Volgens Steven Moffat: ” [it is] the proper duty of every British subject to come to the aid of the TARDIS“. De Tardis is de beroemde blauwe politie-cel waarin Doctor Who door tijd en ruimte reist.

Het Zevende seizoen van de moderne Doctor Who herbegint deze winter op BBC.

Ook was hij onlangs co-auteur van een langspeelfilm, namelijk van “The Adventures of Tintin“, de recente animatiefilm van Peter Jackson en Steven Spielberg. De andere twee scenaristen waren  Edgar Wright (bekend als regisseur van Hot Fuzz en Scott Pilgrim vs The World) and Joe Cornish.

Sherlock

En dan is er Sherlock. Eén van de knapste reeksen van dit moment, die Steven Moffat samen met Mark Gattis (eveneens een schrijver van Doctor Who episodes.

Dit is een modernisering van het Sherlock Holmes verhaal, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. Hier zijn reeds zes afleveringen van gemaakt van telkens anderhalf uur.

De BBC had had, na het zien van de pilot, zo’n vertrouwen in de reeks, dat ze direct toegezegd hebben om afleveringen van anderhalf uur te laten maken (ipv het gebruikelijke uur), en ook de pilot opnieuw lieten filmen. De pilot staat nog wel bij op de DVD’s en bluray’s, waardoor je de evolutie kan bekijken. (en wat extra budget met zo’n aflevering kan doen)

CBS, de Amerikaanse zender, gaat ook een moderne Sherlock uitzenden, waar ze eerst aan Steven Moffat hadden gevraagd om te helpen. Deze heeft echter, na zijn slechte ervaringen met Coupling, geweigerd. CBS heeft dan zonder Moffat toch maar “Elementary” gemaakt, die in premiere gaat deze herfst. Dr. Watson zal hier gespeeld worden door de actrice Lucy Liu, vooral bekend vanuit Charlie’s Angels. Of dit op een sisser afloopt, zullen we moeten afwachten. Moffat liet alvast weten dat hij niet echt ermee opgezet is, maar dat hij natuurlijk geen copyright bezit op Sherlock Holmes.

De derde reeks van Sherlock (BBC) gaat in productie vanaf januari 2013.

Hieronder nog de prachtige begingeneriek van Sherlock:

Meer lezen: